Tallers

TALLER A – Esteve Costa – Musicals

Broadway és el centre neuràlgic del teatre musical, que ha vist néixer els grans èxits de la història del gènere. A Catalunya tenim en el Paral·lel el nostre Broadway particular. Si hi ha una figura que ha dominat aquest gènere al nostre país és Albert Guinovart amb grans èxits com Mar i Cel, Flor de nit, o Scaramouche. Però no ha estat l’únic compositor de formació clàssica que ha cultivat aquest gènere a casa nostra: en aquest taller descobrirem també com un dels seus deixebles, Josep Ollé, va endinsar-se en la sòrdida Londres de finals del XIX a L’Esbudellador de Whitechapel.

Nascut a Castellar del Vallès el 1981, hi comença els estudis musicals i els continua al conservatori de Sabadell cursant el grau mitjà de cant amb Elisenda Cabero, que compagina amb la llicenciatura en filologia francesa a la UAB.

Als 18 anys s’endinsa en el camp de la direcció als cursos de la FCEC amb professors com Xavier Sans, Xavier Puig i Xavier Pastrana, entre molts d’altres. També ha assistit a les classes magistrals organitzades per la FECOREM entre 2004 i 2011 amb Josep Vila, Harry Christophers, Gary Graden, Martin Schmidt, Vytautas Miskinis, Pablo Heras-Casado, etc. El 2012 va completar els estudis superiors de direcció coral a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) cursats amb Josep Vila i Johan Duijck.

Com a director ha treballat de manera estable amb diversos cors com la Coral Belles Arts de Sabadell (2007-2012), l’Escolania-Coral Sant Agustí de Sabadell (2010-2013) o Quòdlibet Grup Coral de Molins de Rei (2012-2016), i ha col·laborat esporàdicament amb diversos cors de Catalunya i Anglaterra. El 2014 va assumir la direcció musical de l’Esbudellador de Whitechapel, un musical de Josep Ollé i Sabaté programat al Teatre del Raval. En l’àmbit de la pedagogia, ha treballat a diverses escoles de música i instituts de secundària del Vallès. Actualment dirigeix el Cor Albada de l’Agrupació Cor Madrigal, el Cor d’Homes d’Igualada, el Cor Exaudio (també d’Igualada), i és el director-fundador de PAX – Cor de Cambra de Sabadell.

TALLER B – Josu Elberdin – Musika bixitza da (La música és vida)

Com cada any convidem a algun director de fora del territori. Aquest any hem encarregat arranjaments d’obres tradicionals Catalanes a compositors Bascos,i per tant no podia faltar en aquesta segona Edició del Festival un taller destinat a treballar obres basques, per conèixer una mica més de la seva tradició musical, tant pel que fa a la llengua com l’estil. Una manera més de trobar-nos amb un altre savoir faire per aprendre i enriquirnos a través de la música i el cant.
Nascut el 1976 a Pasaia, realitza els seus estudis musicals al Conservatori de Grau Mitjà de Pasaia, on obté els títols de professor de Piano i Cant. És també diplomat en Educació Social per la UPV 1997.

Des de 2000 és professor a l’Escola de Música Municipal de Pasaia, impartint classes i conduint o col·laborant amb diverses agrupacions corals o instrumentals. És a més organista de la Parròquia de la Mare de Déu del Carme de Trintxerpe des de 1991.

En el camp de la composició, són destacables l’escriptura d’obres obligades i encarregades per certàmens i Cors prestigiosos del panorama internacional per a concursos o Festivals com Tolosako Nazioarteko Abesbatzen Lehiaketa, Europa Cantat Junior, Simposi Coral Mundial d’Argentina 2011, Quinzena Musical de Sant Sebastià , Musikaste, … la seva música, molt centrada en l’àmbit infantil, ha estat posada en escena amb assiduïtat en format de conte musical. Encara que les seves obres són de caràcter eminentment coral, compta amb una gran producció d’obres de caràcter simfònic, pop-rock o instrumental.

TALLER C – Ramón Escalé – Brothers & Sisters

La música espiritual o gospel «paraula de Déu» es va fer famosa sobretot durant els anys 30 a les esglésies afroamericanes. No obstant, el gospel ha traspassat fronteres i avui dia no només es pot escoltar aquesta música a l’església, sinó que pel seu caràcter espiritual i serè ha transcendit, i per això podem gaudir-ne tant en una classe de meditació com en un concert exclusiu de Gospel. Precisament per l’energia que transmet aquest estil, l’hem volgut incloure en un taller en la segona edició del Festival de Corals Joves, i que esperem que aprofiteu al màxim.

L’experiència en més de quinze anys endinsant-se en el món del Gospel, li ha permès col.laborar amb figures internacionals com London Community Gospel Choir (UK), Linda Tillery & the Cultural Heritage Choir (USA), Andrea Encinas (UK), Lurine Cato (UK), Trey McLaughlin and The Sounds of Zamar (USA), Monica Bernassola (Itàlia ), Jason Taylor (USA), Joakim Arenius ( Suècia ) , Emmanuel D’Job (Camerún), Safari Children’s Choir (Uganda) i molts d’altres , on li ha permès experimentar i madurar una pedagogia específica per a transmetre tota l’energia i característiques musicals que aquest estil té, adaptant-lo a la sonoritat i idiosincràsia deis cors i cantants europeus .

En tot aquest temps ha desenvolupat la seva activitat pedagògica impartint al voltant de 200 workshops, majoritàriament a Catalunya però també a Menorca, Madrid , Sevilla , Mallorca, Burgos, Miranda de Ebro, Bilbao, Plentzia, Tenerife, Pamplona, així com a França, Itàlia, Anglaterra, Kènia i Uganda.

Gràcies a l’associació amb entitats i fundacions com British Gospel Arts (London) i Music Mission Trips (USA), ha pogut aprofundir en els diferents estils i tècniques del Gospel interioritzant la gran espiritualitat i energia que el caracteritzen.

Actualment dirigeix els cors Barcelona Gospel Messengers, Esclat Cospel Singers (Manresa) i els Cors de Gospel del Conservatori del Liceu (Barcelona). És fundador i director de Messengers Gospel College (Barna) i Arteta’s Gospel College (Euskadi). També és director pedagògic i artístic del Campus Internacional Gospel Rajadell des de l’any 2005.